📘 Begrippen leren
Wat betekent ‘mineralisatie’ bij aardrijkskunde? Wat betekent een ‘verschil’ bij wiskunde? En wat is een autotroof in de biologie? Dit zijn allemaal begrippen die je op school tegenkomt. Ze staan in lesboeken, en er wordt van je verwacht dat je deze begrippen op een gegeven moment uit je hoofd kent. Maar om te weten wat woorden betekenen, moet je ze eerst leren en begrijpen. Daarom heten het ook ‘begrippen’. Hoe leer je deze begrippen nu het best?
Waarom begrippen leren?
Begrippen gebruiken we bij allerlei vakken om teksten beter te begrijpen. Een begrip betekent bij een vak namelijk maar één ding. Als je niet weet wat de begrippen betekenen, kun je niet over het vak meepraten. Zodra je een begrip snapt, wordt het gemakkelijker om te begrijpen wat er wordt bedoeld en je een voorstelling te maken bij de tekst.
Het is indrukwekkend als je in vaktaal kunt praten. Je laat zien dat je snapt waar je het over hebt. Bij een spreekbeurt of presentatie is het heel belangrijk de juiste termen en begrippen te gebruiken. Daar krijg je misschien zelfs extra punten voor. Veel oefenen met begrippen, is dus belangrijk.
Begrippen leren in 12 stappen
Het probleem van begrippen is dat ze vaak niet gemakkelijk te leren zijn. Je kunt ze het best leren in 12 stappen. Dat doe je zo:
- Begin met het lezen van de omschrijving van het begrip;
- Vraag jezelf af of je alle woorden in de omschrijving begrijpt. Snap je sommige woorden niet? Zoek ze op in een woordenboek of vraag ze na bij je leraar. Probeer het eerst zelf;
- Controleer of je alles nu echt begrijpt;
- Stel je iets overdreven voor bij een begrip. ‘Aangeboren eigenschappen’ kunnen bijvoorbeeld grote flaporen of een aparte neus zijn. Op die manier blijft het woord in je hoofd hangen;
- Maak een schema van het begrip. Bijvoorbeeld een woordweb;
- Lees de omschrijving uit je boek nog een keer;
- Leg je boek weg en schrijf de betekenis van het woord op een stuk papier;
- Controleer of jouw uitleg ongeveer klopt met wat er in je boek staat;
- Leer dit schema uit het hoofd;
- Probeer hardop uit te leggen wat het begrip betekent. Kijk niet op het schema;
- Controleer nog een keer of het begrip klopt;
Probeer morgen nog een keer de betekenis van het begrip te omschrijven. Als het lukt, ben je klaar voor de toets, voor dit begrip. Als het niet lukt, begin je nog een keer vanaf stap 1.
Een begrip leren met een app of website
Begrippen leren wordt makkelijker met een app of een website. Zo kun je bijvoorbeeld WRTS gebruiken om begrippen te leren. Je vult dan links van de woordenlijst het begrip in. Aan de rechterkant vul je de betekenis in. Je kunt daar ook een synoniem invullen. Natuurlijk is dit een woord dat je wel begrijpt en makkelijk kunt onthouden. Door die woorden aan elkaar te koppelen, onthoud je het moeilijke begrip beter.
Met een site als WRTS kun je verschillende vakken leren. Of je nu een woord moet leren voor maatschappijleer, natuurkunde, zorg en welzijn, aardrijkskunde of economie: alle woorden kunnen erin. En van veel vakken staan ook al woordenlijsten online, die je zo kunt overnemen. Dat is heel handig.
Voorbeelden bedenken
Als je een begrip denkt te kennen, is het handig om voorbeelden te bedenken. Wanneer wordt het begrip gebruikt? Het is mooi als je in je eigen woorden kunt uitleggen wat het betekent. De kans is groot dat je leraar of lerares op school vraagt om een voorbeeld te geven.
Deze voorbeelden vind je vaak ook in je lesboek. Het is dus zeker de moeite waard om ook de voorbeelden bij een begrip te bestuderen!