🇨🇳 Chinese woordjes
Chinees leren gaat anders dan bij andere talen. In plaats van dat je begin met lezen en schrijven, begin je met het uitspreken en horen van de tonen. Eerst leer je de tonen, daarna spreek je woorden uit en daarna ga je aan de slag met de uitspraak van zinnen. Als je dat allemaal kan, ga je je eigen zinnen maken. En pas daarna komt lezen en schrijven. Het komt vaak voor dat je deze vaardigheden door elkaar leert, dus niet op dezelfde manier als bijvoorbeeld Engels en Duits.
Waarom Chinees leren?
Waarom zou je beginnen aan Chinees? Omdat je er een groot voordeel van kunt hebben. China wordt gezien als een belangrijke handelspartner van Nederland. Niet zo gek: het is het grootste handelsland ter wereld. Wij hebben veel aan de Chinezen en de Chinezen hebben veel aan ons. Daarom is het belangrijk dat we Chinees kunnen spreken: voor de handel. Daarmee heb je later een grotere kans op een baan.Als je Chinees spreekt, kun je met veel mensen praten. Niet alleen met de inwoners van China, maar ook met veel mensen in Indonesië, Singapore en Maleisië. Door de jaren heen zijn er heel wat mensen naar toe verhuisd, waardoor er in die landen ook veel Chinees wordt gesproken.
Veel Nederlanders vinden de Chinese cultuur interessant en reizen naar dit land af. Aangezien er amper Engels wordt gesproken, zal het handig zijn als je de taal en de gebruiken van dit land kent.
Beginnen met Chinees
Chinees leren is niet zo simpel. Je bent heel erg gewend om de taal te behandelen op dezelfde manier als bijvoorbeeld Engels, Duits of Frans. Dat zijn westerse talen die heel anders in elkaar zitten dan het Chinees. Je kunt dan oefenen en leren wat je wilt, maar je wordt niet begrepen. De Chinezen hebben hierover een spreekwoord: ‘Buitenlanders die Chinees proberen te spreken!’ Maar de meeste inwoners waarderen het zeker dat je hun taal probeert te spreken.Je kunt beginnen met woordjes via bijvoorbeeld WRTS. Daarin kun je woorden opschrijven en de vertaling overhoren. Het is ook een goed idee om vooral veel naar het Chinees op bijvoorbeeld YouTube te luisteren. Zo hoor je hoe tonen klinken. Probeer het maar eens na te doen. Zo pak je de taal veel sneller op.
Op de middelbare school wordt wel wat aandacht besteed aan het karakterschrift. Daarnaast leer je meer over de cultuur: hoe eten de Chinezen en hoe begroeten ze iemand? Wat is beleefd en wat is onbeleefd? En ken je het verschil tussen Mandarijn en Kantonees? Waarschijnlijk leer je op school het traditionele Mandarijn.
Chinees leren in 4 stappen
Je kunt het leren van Chinees verdelen in 4 stappen, waarmee je snel van start kan. Allereerst leer je de tonen. Dit is al vrij lastig voor westerlingen, die de klanken heel anders maken dan je in het Chinees doet. Iedere toon moet goed uitgesproken worden, want anders betekent het woord iets anders. Na het uitspreken van woorden met één lettergreep, ga je aan de slag met twee of drie lettergrepen.Als je de tonen beheerst, kun je woordjes leren. Ook dit werkt weer aan de hand van lettergrepen. Iedere lettergreep van het woord, moet op de juiste toon worden uitgesproken. Voor de meeste beginners is dat vrij ingewikkeld. Oefen regelmatig met je leraar op het uitspreken van de juiste toon.
Kun je woordjes zeggen? Dan kun je beginnen aan korte en langere zinnen. Dit doe je met de grammatica en de zinspatronen die je al hebt geleerd.
Misschien vraag je je af wanneer je gaat schrijven: dat gebeurt pas aan het eind. Het is belangrijk dat je eerst korte gesprekken kunt hebben in het Chinees. Daarna kun je je pas op het schrijven van de Chinese karakters (het Hanzi) richten.