đšđ»âđ« Woordjes leren met WRTS?
Wil je een nieuwe taal leren? Of ben je bezig met moeilijke begrippen van een vak? Dan is het handig om een site of app als WRTS te gebruiken. Daarmee kun je jezelf op een simpele manier overhoren.
WRTS: de site en app om te overhoren
Een taal leren of begrippen onthouden doe je het best door regelmatig te herhalen. WRTS is een online overhoorprogramma dat woorden regelmatig terug laat komen. Je kunt bijvoorbeeld een dictee voor jezelf houden, kiezen uit meerkeuzevragen of een open toets houden, zoals je op school ook krijgt.Met WRTS leer je de woordjes echt goed. Het handige is dat je jezelf ook kunt overhoren aan de hand van plaatjes. Je krijgt bij een woord dan een plaatje te zien. Dat plaatje kan een aanwijzing zijn voor moeilijke woordjes. Op die manier zet je de eerste stapjes richting een nieuwe taal. Uiteindelijk leer je de woordjes ook zonder plaatje.
Wil je weten hoe iets uitgesproken moet worden? Dan kan dat ook met WRTS. Dit is ook heel handig voor kinderen met dyslexie: voor hen is het fijn om de woordjes zowel te zien als te horen. Je kunt ook woordenlijsten opslaan als mp3-bestand. Je kunt dan de perfecte uitspraak van ieder woord leren. Handig voor een spreekbeurt of een presentatie.
Lijsten aanmaken
Het is bij WRTS eenvoudig om je eigen woordenlijsten aan te maken. Dit doe je door naast âMijn lijstenâ op âNieuwâ te klikken. Door de lijst een duidelijke titel te geven, kun je deze gemakkelijk terugvinden. âEngels: hoofdstuk 1â is bijvoorbeeld een duidelijke titel. Vul daarna de onderwerpen van de kolommen in. Aan de linkerkant vul je in dit geval de woorden in het Nederlands in, terwijl je in het rechts de Engelse woorden invult.Je kunt ook een uitspreektaal kiezen. WRTS spreekt dan de woorden voor je uit. Zo hoor je precies hoe je een woordt uitspreekt voor een spreekbeurt of een presentatie.
Bij WRTS kun je zoveel woorden invullen als je wilt. Standaard staan er tien regels om woorden in te vullen. Als je er meer nodig hebt, klik je op âRegels toevoegenâ.
Overhoor jezelf
Overhoor jezelf door op het driehoekje achter een lijst te klikken. Dit is het âplay-icoonâ. Daarmee kom je in het volgende scherm terecht, waar je instelt hoe de overhoring in elkaar moet zitten. Je kunt bijvoorbeeld Nederlands-Engels, Engels-Nederlands of gemengd kiezen. Dan worden de woorden door elkaar heen overhoord.
Daarnaast kun je kiezen of je jezelf wilt overhoren via een puzzel, door de spelling te onthouden of via een dictee. Je kunt ook alleen de (mede)klinkers aanvullen. Daarnaast zijn er nog andere opties, zoals in gedachten overhoren, alleen de eerste letters zien, of in toetsvorm. De toets lijkt op de toets zoals je deze op school krijgt. Hierbij typ je de juiste vertaling in.
Je kunt bij âOverhoorinstellingenâ allerlei mogelijkheden instellen. Mag je vragen âpassenâ (als je het antwoord niet weet) of moet je net zo lang doorgaan tot je het antwoord weet? En welke woorden moeten vaker herhaald worden, zodat ze blijven hangen?
Bekijk de resultaten
Na elke overhoring krijg je de resultaten te zien. Je krijgt ook een cijfer, zoals je op een toets op school zou krijgen. Welk cijfer heb jij? Het is ook een goed idee om de foute antwoorden op te slaan. Zo maak je zelf een lijst met moeilijke woorden, die je later nog een keer kunt overhoren.