Uitgeverijen & Methoden omtrent het leren van woordjes
Om woordjes te leren maak je gebruik van de kennis en materialen van diverse uitgevers. Op deze pagina geeft Woordjes.nl informatie over de meest gebruikte uitgevers.
Noordhoff uitgevers
Door te leren, ontdek je iedere dag iets nieuws. Noordhoff is er voor iedereen die leert en die anderen helpt leren. Deze uitgever gelooft dat we op die manier blijven ontdekken, groeien en onszelf ontwikkelen.
Omdat de manier waarop we leren steeds verandert, verandert Noordhoff mee. Leerden we vroeger met Aap, Noot Mies, leren we nu met het digibord. Noordhoff probeert je verder te brengen en zorgt ervoor dat leerlingen op de basisschool, het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs elke dag iets nieuws leren.
Je kent Noordhoff misschien ook van de spelletjes Lijsters, Loco en van Ambrasoft. Deze uitgeverij heeft kantoren in Groningen en Utrecht en er werken ongeveer 400 mensen.
Blink
Ken je dat moment wanneer je iets nieuws ontdekt of eindelijk iets kunt wat je daarvoor nog niet kon? Dat is jouw ‘Blink’ moment. Daar komt ook de naam van deze uitgever vandaan. Blinken betekent glanzen, schitteren en stralen. Dat is precies wat alle kinderen in Nederland moeten doen: stralen en hun talenten ontdekken.
Iedere dag opnieuw is Blink nieuwsgierig. Hoe kunnen kinderen het best leren? Hoe wordt iets interessant? Blink blijft doorgaan met het uitvinden van nieuwe manieren om te leren. Niet alleen vanuit een kantoor, maar ook door kinderen echt op te zoeken en achterin de klas mee te kijken.
Blink werkt samen met allerlei experts, zoals leraren, deskundigen, onderzoekers en creatieve mensen. En jij zelf bent natuurlijk ook een expert. Want jij weet pas echt hoe je het best kunt leren.
Thiememeulenhoff
Samen met scholen en leraren probeert ThiemeMeulenhoff steeds weer nieuwe manieren van leren te ontdekken. ThiemeMeulenhoff vindt namelijk dat alle kinderen moeten kunnen leren op een manier die bij hun past. Daarbij wordt gekeken naar talent: waar ben jij nu echt goed in? Dat weet deze uitgever steeds beter. Daarom is de uitgever heel belangrijk voor veel scholen in Nederland en daarbuiten.
Al 225 maakt ThiemeMeulenhoff boeken en andere spullen om te leren. Je maakt kennis met ThiemeMeulenhoff op de basisschool, en zelfs op de middelbare school en de hogeschool ga je nog de boeken van deze uitgever gebruiken.
Sinds 2017 is ThiemeMeulenhoff onderdeel van Klett Group. Dat is een heel groot bedrijf die allemaal spullen om te leren maakt. Dat bedrijf bestaat in meer dan 15 landen. Wist jij trouwens dat deze uitgever ook samenwerkt met bijvoorbeeld het Rijksmuseum en Kennisnet?
Stepping stones
Stepping Stones is de naam van bijvoorbeeld je boek voor het vak Engels. Het is bedacht door de slimme koppen van Noordhoff uitgevers. Met Stepping Stones maak je kennis met de rest van de wereld. Alle leerlingen, van vmbo tot vwo+, leren met deze manier van leren Engels. De belangrijkste taal ter wereld.
Stepping Stones is meer dan een boek. Je leert namelijk ook met filmpjes en internet. Je wordt steeds weer verrast met hoe leuk het Engels eigenlijk is.
Leren houdt nooit op. Het kan altijd beter. Het kan leuker, interessanter en uitdagender. Daarom blijft Noordhoff bezig met het vernieuwen van Stepping Stones. Van het begin van je middelbareschooltijd, tot aan de eindexamens en daarna. Engels leren wordt makkelijker voor iedereen.
Boom
Kinderen moeten altijd kunnen blijven leren. Al 178 jaar ontwikkelt Boom manieren om het leren leuker te maken. Bij deze uitgever draait alles om cultuur en wetenschap. Er zijn meer dan 300 schrijvers en andere professionals die bijvoorbeeld boeken maken, die het leven een beetje mooier maken.
Met Boom leer je steeds meer over het leven en je begrijpt steeds meer van de wereld om je heen. Dankzij deze uitgever kun jij aan de slag met je favoriete vakken en ontdek je wat jouw interesses zijn.
Misschien ken je Boom wel van ‘LINK’. Daarmee leer je bijvoorbeeld Chinees, Duits, Engels of Russisch. Misschien heb je ook wel eens van ‘De opmaat’ gehoord. Daarmee leer je beter Nederlands, als dit niet je eerste taal is.
Intertaal
Met de naam Intertaal kan het niet anders dan dat taal je favoriete onderwerp op school is. De mensen die bij deze uitgever werken zijn helemaal gek van taal. Dat is al zo sinds 1962, toen schrijvers begonnen met de eerste manieren om te leren van Intertaal.
Je kent Intertaal het best van de boeken om Spaans te leren. Bekende boeken die zijn uitgegeven door deze uitgeverij zijn Caminos en ¡Apúntate! Inmiddels heeft Intertaal voor veel meer talen boeken ontwikkeld, zoals voor Duits, Engels, Frans en Latijns. Dankzij deze boeken kun je veel nieuwe woordjes leren en wordt het leren van grammatica makkelijker.
Leuk is dat iedereen die bij deze uitgeverij werkt, zelf ook meerdere talen spreekt. Zo weten de mensen die er werken dus heel goed hoe je het best een taal kunt leren.
Kunskapsskolan
Het Zweedse woord ‘Kunskapsskolan’ staat voor ‘Kennisschool’. Een school waar kennis voorop staat. Het idee van Kunskapsskolan is dat je leert zoals de Zweden dat doen. Volgens de mensen van deze uitgever zijn de mensen in Zweden veel meer bezig met talenten en veel minder met alleen maar het leren. Zo leer je met Kunskapsskolan veel meer dan nodig is voor het examen.
Bij deze manier van leren ga je aan de slag op je eigen tempo. Je werkt ook op je eigen manier: misschien wel heel anders dan klasgenoten. Kunskapsskolan is niet alleen een uitgever, het is een hele nieuwe manier van leren. Meer dan 50 scholen leren al op de Zweedse manier.
De kans is groot dat je de uitgever kent van de boeken voor Engels, Duits en Frans. Met Kunskapsskolan word je uitgedaagd om steeds meer uit jezelf te halen. Je kunt immers meer dan je zelf denkt. Dat is de gedachte achter Kunskapsskolan.
Prisma
Bij Prisma draait alles om taal. Dat is ook niet zo gek, want je kent Prisma waarschijnlijk vooral van de woordenboeken. Die woordenboeken maakt deze uitgever al sinds 1954. Daarnaast biedt Prisma ook leerboeken, apps, online abonnementen en e books aan. Deze uitgever is er voor iedereen: voor kinderen en zelfs voor volwassenen die graag beter een taal willen leren.
De woordenboeken van Prisma worden vooral gebruikt op middelbare scholen. Zo worden ze bijvoorbeeld aangeraden om te gebruiken bij eindexamens. Je kunt met Prisma ook zelf een taal leren. Dat kan bijvoorbeeld met audiotraining. Je hoort de lessen dan, in plaats van dat je alleen leest of schrijft.
Prisma is ook bekend van de Snelspelwijzer en het boek met 5000 dicteewoorden. En ken je de boeken nog met uitdrukkingen en gezegden? Die zijn er niet alleen in het Engels, maar ook in het Duits, Frans, Italiaans en het Spaans.
Malmberg
Leren zit in het DNA van Malmberg. Leren is namelijk uitdagend en het verandert steeds. Volgens Malmberg is het de taak van de uitgever om leraren te helpen, zodat zij kinderen het best kunnen helpen bij het leren. Ze moeten het beste uit zichzelf kunnen halen.
Daarom bedenkt Malmberg allerlei manieren om kinderen en leerlingen op de basisschool, de middelbare school en op het middelbaar beroepsonderwijs te helpen. Dat doet de uitgever met zo’n 300 mensen, die er echt verstand van hebben.
Malmberg is een uitgever die al in 1885 werd opgericht. Toen begon Louis Carel Gerard Malmberg met een boekhandeltje. Daar komt later ook de uitgeverij bij. Inmiddels is dit de grootste katholieke schoolboekenuitgever van Nederland. Toch knap, van die meneer Malmberg!
Primavera
Primavera maakt schoolboeken voor leerlingen op het voortgezet onderwijs. Deze uitgeverij bestaat nog niet zo lang als veel andere uitgeverijen, maar daardoor heeft het nog genoeg nieuwe manieren om te leren in petto. Primavera werkt samen met leraren en met kinderen, zodat de mensen die er werken weten hoe zij het leren nog interessanter kunnen maken.
Bij Primavera vinden ze kwaliteit, goede teksten en interessante plaatjes belangrijk. Natuurlijk mogen boeken en andere middelen om te leren ook niet te duur zijn. De uitgeverij werd in 1992 opgericht door Evelyn de Regt. De schoolboeken zijn onderdeel van Primavera Pers, een bedrijf uit Leiden.
Grandes lignes
Leer jij Frans op de middelbare school? Dan is de kans heel groot dat je dat doet uit het boek ‘Grandes Lignes’. Dit boek is een uitgave van Noordhoff. Grandes Lignes wordt al 25 jaar gebruikt. Misschien hebben je ouders er zelfs nog Frans mee geleerd.
Volgens de makers van Grandes Lignes is Frans de mooiste taal op aarde. Deze manier van Frans leren is meer dan alleen woordjes, zinnen en grammatica leren. Je leert er ook echt iets mee over Frankrijk.
Vanaf de eerste les ga je meteen Frans proberen te spreken. Dat begint natuurlijk heel stuntelig en dat zal eerst heel spannend zijn, maar met Grandes Lignes wordt het Frans leren makkelijker. De taal voelt al snel vertrouwd en op een gegeven moment gaat het leren bijna vanzelf!
Academia press
Academia Press is een wetenschappelijke uitgeverij uit Gent. Het werd al in 1989 opgericht, als een bedrijf van Wetenschappelijke Boekhandel J. Story Scientia. Dat bedrijf werkte toen samen met de universiteit van Gent. Het wilde samen goedkope boeken en andere materialen om te leren maken.
In de jaren ‘90 begon Academia Press zich ook met scholen buiten België bezig te houden. Zo ging het bijvoorbeeld aan de slag met de Nederlandse taal, de bijbehorende geschiedenis en de letterkunde. Ook kwamen er boeken over politiek en sociale wetenschappen.
Academia Press wil het hoger onderwijs steeds verbeteren. Daarom kan iedereen met een goed idee deze indienen bij de uitgever. Zo wordt kennis steeds verder verspreid en kan iedereen leren.
Bardoul
Bardoul is de uitgever van het boek CAESAR. Dit boek gebruik je voor het vak Latijn. Het idee van het boek is dat het duidelijk wordt hoe het Latijn in elkaar zit. Zo wordt bijvoorbeeld de grammatica op een duidelijke manier uitgelegd. En alle naamvallen, bijvoeglijke naamwoorden, onvoltooide tijden en voltooide tijden staan netjes bij elkaar.
Je leert ook hoe je het slimst vertalingen schrijft. CAESAR van Bardoul bestaat uit meerdere onderdelen: een lesboek met de grammatica, woorden en teksten en een verhalenboek met sprankelende verhalen uit de Romeinse geschiedenis. Het kan ook zijn dat je leraar hiervoor een Powerpoint presentatie gebruikt.
Ieder hoofdstuk begint met een spannend verhaal uit de Romeinse geschiedenis. In de zinnen komt het verhaal weer terug. In iedere les maak je twee oefeningen van ongeveer tien zinnen of een tekst.
Op YouTube vind je ook gratis videolessen. Je krijgt dan stap voor stap uitleg bij ieder hoofdstuk. Bardoul publiceert haar woordenlijsten ook op WRTS. Daarmee kun je onder meer aandacht besteden aan de naamvallen.
Egrammatica
Egrammatica is een opfriscursus voor de Engelse grammatica. Hoe zat het ook alweer met de tijden? Hoe werkt de zinsvolgorde in het Engels? En hoe werkten de bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden ook alweer?
Deze cursus is er voor basisschooldocenten en voor werknemers die zakelijk hun Engels een boost willen geven. Basisschooldocenten hebben de cursus nodig om hun kennis door te kunnen geven aan de leerlingen op school. Hiermee breiden ze hun leerlingen op een goede manier voor op het voortgezet onderwijs.
De zakelijke taaltraining richt zich vooral op het schrijven van correcte, zakelijke brieven en op het voeren van professionele telefoongesprekken met relaties. De training spitst zich toe op de bedrijfssituatie.
Een cursus duurt meestal twee dagen en wordt gehouden volgens de structuur van The Minto Pyramid Principle. Dat houdt in dat je beknopte, duidelijke rapporten schrijft, e mailberichten schrijft en toespraken of presentaties in het Engels voorbereidt.
Scholar VOF
ScholarVOF geeft studieboeken Duits uit, voor de toeristische branche. Het idee van de uitgever is dat je met een goede kennis van de Duitse taal meer mogelijkheden hebt binnen de toeristische branche.
Het bedrijf wordt geleid door een docent Duits, die al sinds 1976 binnen het vak actief is. Het is een vennootschap onder firma van Peter Schols en Martha Schols Lardinois. Je kent de uitgever van de boeken ‘Deutsch im Tourismus’, ‘Deutsch Niveau A1’, ‘Beruf im Tourismus A2’ en ‘Deutsche A1, bitte?’.
Uitleg over het Duits is ook beschikbaar in audio. Ook biedt Scholar VOF WRTS lijsten aan. Deze woordenlijsten zijn over te nemen in het overhoorprogramma WRTS, zodat je zelf geen woordenlijsten meer hoeft over te typen. Dit is handig, omdat fouten hiermee voorkomen kunnen worden en het bovendien tijdbespaart. De WRTS lijsten zijn beschikbaar voor de methode ‘Beruf im Tourismus’ (A2 en B1).
Que guay
¡QUÉ GUAY! is de manier om Spaans te leren op de basisschool. In deel 1 is de hoofdfiguur van het boek de superheld Zorro. Hij neemt de leerling, samen met zijn vrienden, mee naar de Spaanstalige wereld. Zo leer je meer over de Spaanse taal en leer je meer over de Spaanse cultuur.
In deel 2 volg je Zorro in zijn vrije tijd en bij zijn sportieve activiteiten. Ook leer je meer over Zorro’s vrienden. Maria reist bijvoorbeeld af naar Peru, terwijl Elena meer over vroeger vertelt. Daarmee oefen je de verleden tijd. De verhalen gaan over allerlei onderwerpen: vrije tijd, reizen, vriendschap, muziek, gezond eten en feesten in de Spaanstalige wereld.
Je kunt met ¡QUÉ GUAY! ook leuke spelletjes spelen, zoals het kwartetspel. Dat spel is er voor kinderen en volwassenen. Natuurlijk speel je dit spelletje helemaal in het Spaans. Als je al wat ouder bent, kun je ook lekker kletsen met de kletskaarten van ‘Hablar por los codos’. Je praat dan over allerlei onderwerpen, zoals sport, vrienden, dieren, familie, computeren, vakantie en muziek. Je kunt dit spel met twee tot zes spelers spelen. Dan komt iedereen een keer aan de beurt.
All right
Weet jij hoe de Schotten nieuwjaar vieren? En wat er zo bijzonder is aan Ierse sprookjes? Je komt erachter met All Right! van Malmberg. In ieder hoofdstuk ga je namelijk mee op ontdekkingsreis door de Engelstalige wereld. Zo leer je niet alleen Engels spreken, lezen en schrijven, maar krijg je ook meer te weten over Engelstalige landen.
Het boek All Right! is te gebruiken door kinderen die al wat beter in Engels zijn, maar ook door kinderen die net beginnen. Met Challenge en The Extra Mile wordt het nog spannender. Zo blijft het Engels leren leuk en hoeft niemand zich te vervelen.
Alles wat je moet weten, meer bronnen en opdrachten staan in één handig boek. Ieder schooljaar ontvang je ook een nieuw boek dat je mag houden. Daarin kun je schrijven en aantekeningen maken. Ook kun je online oefenen met bijvoorbeeld de grammaticatrainer of met woordjes op WRTS.
Na klar
Na klar?! helpt je bij het leren van Duits. Dit is een lesboek van de uitgeverij Malmberg. Hiermee leer je de Duitse taal echt te begrijpen en te gebruiken. Het heeft veel voorbeelden uit het echte leven in Duitsland en je leert veel meer over Duitstalige landen.
In het boek staan kleinere en grotere opdrachten, zodat het gemakkelijker wordt om de taal te spreken. Ook leer je in ieder hoofdstuk meer over een stad of regio in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Zo kom je meer te weten over de Duitse cultuur.
Ieder schooljaar krijg je ook een nieuw boek dat je mag houden. Hierin kun je schrijven en aantekeningen maken. Ook kun je online oefenen met de Duitse taal. Dat kan bijvoorbeeld met de grammaticatrainer of met het leren van woordjes op [WRTS](/posts/wrts/).
D’accord
D’accord! ken je misschien wel van de lessen Frans op school. Net als bij de boeken All right en Na Klar?! leer je meer over de taal zelf en over de landen waar de taal gesproken wordt. Zo lees je teksten uit bijvoorbeeld Franse tijdschriften en kranten en kun je kijken naar televisiefragmenten van de Franse televisie. Je kunt ook kijken naar interviews met Franstaligen.
Met D’accord! durf je sneller Frans te spreken. Daarvoor heb je namelijk best wel wat zelfvertrouwen nodig: de meeste kinderen vinden het in het begin eng. Dat komt vooral door de klanken die je moet maken. Maar door te oefenen met D’accord! begin je direct met het oefenen van de taal.
Leer meer over het Frans en over Franstalige landen. Wat gebeurt er? Hoe leven de mensen daar? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten met Nederland?
Online kun je oefenen op verschillende manieren. Je kunt dan zelf zien waar je al goed en bent en waar je nog mee moet oefenen. Je leraar kan meekijken, waardoor je beter geholpen kan worden en jouw Frans met sprongen vooruit gaat.
Carte Orange
Weet jij wat een Carte orange is? Dit is een abonnement op het openbaar vervoer in Parijs. En precies die naam heeft ook het lesboek Frans van ThiemeMeulenhoff. Met Carte Orange leer je op een ontspannen manier Frans.
In Frankrijk kun je eindeloos ronddwalen. Er valt zoveel te zien, te horen en te lezen. En natuurlijk valt er veel te bespreken. Al die dingen ga je doen tijdens de lessen Frans op school.
In Carte Orange staan romanfoto’s in de vorm van een fotostrip. Je leert meer over de personages en over het leven in Frankrijk. Daardoor kun je al snel zelf gesprekken voeren en het Frans verstaan. Woordjes leer je dankzij fotos’, illustraties en schema’s. Carte Orange is de manier van Frans leren voor de onderbouw.